1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Обмяна на опит за биофермери от НТЗ в Австрия, Словения и Хърватия

Обмяна на опит за биофермери от НТЗ в Австрия, Словения и Хърватия

Специално внимание ще бъде обърнато на агробиоразнообразието в земеделските площи

15 биопроизводители и преработватели от мрежата на проекта „Новото тракийско злато“ са от 9 до 15 юни 2013 г. на образователно посещение в Австрия, Словения и Хърватия. Целта е да бъде обменен опит между българските и европейски биофермери и биопреработватели.

Групата е подбрана измежду около 35 биопроизводители, като включва най-инициативните и активни членове на мрежата на НТЗ от биопроизводители и преработватели.

Програмата по посещението предвижда посещения в растениевъдни (грозде, житни, овощни и др.) и животновъдни ферми в трите страни. Специално внимание ще бъде обърнато на  агробиоразнообразието в земеделските площи - една инициатива, която проектът НТЗ започна през 2012 г. в земеделските земи (зърнено-житни, овощни градини и пасища) на няколко биопроизводители от мрежата на НТЗ в Източните Родопи.

Групата ще посети и биокооперативи, биомагазини и места за директни продажби на биопродукти и храни.

15-те НТЗ биопроизводители и преработватели, включени в групата, ще имат възможност да получат информация и знания, които после ще могат да приложат в условията на Източните Родопи, обяснява координаторът на компонента биоземеделие в НТЗ доц. Владислав Попов.

През 2009 г. проектът „Новото тракийско злато“ започна със 7 сертифицирани и в преход биопроизводители. Днес повече от 35 биопроизводители и биопреработватели са сертифицирани или са в процес на конверсия към биопроизводство, като всички са контролирани от сертифициращи организации. Тази биофермерска мрежа е редовно информирана за новите развития и изисквания в биопроизводството, дават се и индивидуални консултации от експерти по биоземеделие на място, редовно се предоставя помощ по маркетинг за биопродуктите.

За проекта „Новото тракийско злато“

„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014 г.) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие,  биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации  АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в развитието на биологично земеделие.

 „Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.