1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Очаква се част от българските биоземеделци да се насочат към месодайното животновъдство

Очаква се част от българските биоземеделци да се насочат към месодайното животновъдство

Снимка:

Целта е стопаните да се възползват от една свободна ниша на българския пазар

Очаква се през следващите седем години част от българските биоземеделци да се насочат към месодайното животновъдство. Целта е така да се възползват от една свободна ниша на българския пазар. Това стана ясно от форум, организиран от асоциация „Биопродукти“, съобщи investor.bg.

Предпоставка за това е новата Програма за развитие на селските райони (2007-2014 г.), в която освен биологичното растениевъдство ще се подпомага и биологичното животновъдство. Сега в България има най-много десетина биоферми за месо, но броят на животните в тях - ­ овце, говеда и кози, е съвсем малък.

„Определено някои биопроизводители смятат да се заемат с отглеждането на животни по биологичен начин със старта на новата ПРСР“, заяви Веселина Ралчева от организацията. Тя посочи, че засега фермерите планират основно да отглеждат кози и овце.

„И в момента няма пречки пред реализацията на биомесо, напротив, има търсене, но лицензионните и разрешителните режими са твърде много“, казва Петранка Гагова, биопроизводител с опит в отглеждането на птици по биологичен способ. По думите й тя е издържала само година на многобройните проверки, като някои от инспекциите на институциите се припокривали. И в момента продължава да отглежда бройлери, но без производството да се води био.

Според производителите, проблем е и липсата на сертифицирани кланици, в които произведеното по биологичен начин месо да не се смесва с продукцията на конвенционалните ферми. От сектора твърдят, че интересът на потребителите към всички видове биохрани расте и е напълно възможно месото от биоферми да бъде реализирано ­ освен чрез износ, и на българския пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.