1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. По проект на ПП ”Странджа” ученици се учат на биоземеделие

По проект на ПП ”Странджа” ученици се учат на биоземеделие

Снимка:

BE-NATUR се финансира по Оперативна програма „Югоизточна Европа”

Ученици от Айтос и Бургас посетиха за втори път биофермите „Къщата с бамбука” в Бачково и „Тронка” в Елхово, за да проследят друг вегетационен период за растенията. Посещението в биофермите е част от обучителните пътувания по проекта на Природен парк „Странджа”-Be Natur, който има за цел да запознае подрастващите с развитието на устойчив туризъм и стопанските практики в защитените зони и в земите от мрежата Натура 2000, пише gramofona.com.

Димитър Стоянов-чичо Митко,  първият биодинамичен фермер в България, отглежда плодове и зеленчуци, на основата на лунния календар на Мария Тун. Философията на този вид земеделие е прилагането на космическите ритми при работата в градината. Лунният календар показва астрономическото време и кога е най-подходящо да се извършва засаждане. Чичо Митко обяснява, че това е най-висша форма на екологично стопанство, а стопанинът трябва да свикне с ритъма на градината. Земята се обработва без машини и изкуствени торове, използва се като метод така нареченото зелено торене.

Сдружение „Бизнес център-Елхово” разполага със сертифицирана биологична ферма за билки, подправки и зеленчуци в местността „Острова” на площ от 160 дка, непосредствено граничеща с град Елхово. В биоферма „Тронка“ основните култури, заемащи около 100 дка са: мурсалски чай, мента, маточина, мащерка, шипка, градински чай, босилек, лавандула, невен,  исоп, ехинацея и др.  Преобладаващата част от сертифицираната продукция се изнася в Австрия.

Учениците посетиха опитно поле с билковите насаждения. Младите еколози посетиха и „Червената стена” - най-големият от четирите биосферни резервата в Родопите. „Червената стена” е типичен ботанически резерват.  В него са установени 645 вида висши растения, и по отношение на растителното разнообразие за единица площ  „Червената стена” е на първо място сред резервати в България. За разлика от биосферния резерват „Узунбозжак” в Странджа, за сега Червената стена остава резерват от т.нар. „стар, консервативен тип”, в който не са предвидени гранични зони за устойчиво развитие на традиционни стопански дейности на населенrето. До края на годината Узунбоджак и околните му територии на Парк Странджа ще бъдат представени пред програмата Човек и Биосфера на ЮНЕСКО  като първия български биосферен резерват от „нов тип”.

По проекта Be Natur са предвидени още обучителни семинари за ученици и посещения до природни обекти и биоферми с цел придобиване на навици за природосъобразен начин на живот.

Международният проект BE-NATUR – „По-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000”, се финансира по Оперативна програма „Югоизточна Европа”. В проекта участват общо 14 партньори от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, Гърция, Сърбия и България. Продължителността на проекта е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г. Одобреното финансиране за дейностите в България, управлявани от ДПП "Странджа", възлиза на 134,000 €.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.