1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Приети бяха две промени за принципите на биоземеделието

Приети бяха две промени за принципите на биоземеделието

Бяха приети две важни промени, насочени към хидропонното отглеждане и безорните технологии по време на Генералната асамблея на Международната организация по биоземеделие

Стоилко Апостолов, управител на фондация Биоселена, беше част от събитието. Той коментира темата за Агро тв.

 

Стоилко Апостолов, управител на фондация

Стоилко Апостолов, управител на фондация "Биоселена"

"Приехме декларация, че хидропонното отглеждане не е възможно да бъде сертифицирано като биологично производство. За да се спазват правилата на биоземеделието трябва сухоземните растения да се отглеждат върху почва, която има връзка с основната почвена скала, тоест трябва да се отглеждат само в почви. Това е важна промяна в европейския регламент, тъй като до скоро имаше възможност да се гледат зеленчуци в някакви торфени субстрати в чувалчета, които са сертифицирани. От тук нататък това няма да е възможно. Тази дерогация остава само за най-северните държави – Финландия, Швеция, Норвегия. Там правилото се въвежда след определен срок, който ще изтече скоро."
Другата приета декларация е за насърчаването на използване на техники на биологични безорни технологии в биостопанствата по света.
"Това са основно конвенционални ферми, но може да се прилага и в биоферми, където хербицидите се заменят с покривни култури или друга култура, която потиска развитието на плевелите. Така че, безорното земеделие ще може да се популяризира и като биоземеделие. За българските производители това е много добра възможност." 
Припомняме, че на Генералната асамблея на Международната организация по биоземеделие беше избран и нов борд от 10 представители на биологичните движения от цял свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.