1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Промени в подпомагането по схемите за обвързана подкрепа в животновъдството, плодовете и зеленчуците

Промени в подпомагането по схемите за обвързана подкрепа в животновъдството, плодовете и зеленчуците

Снимка:

Важен акцент се поставя върху уязвимите и чувствителни стопанства

Министерство на земеделието и храните представи на срещи с представители на секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“ подготвяните промени в начина на подпомагане по директните плащания по схемите за обвързаната подкрепа за животновъдство, плодове и зеленчуци за периода 2017-2020 г. „Измененията в схемите имат за цел да се постигне по-голяма справедливост в земеделския отрасъл. Това е принципът, от който сме се ръководили в търсенето на баланс между производствените разходи и равнището на подкрепа за секторите.“ Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на обсъжданията с браншовете.

Важен акцент се поставя върху уязвимите и чувствителни стопанства. За първи път се насочват средства към малките млечни говедовъдни ферми в планинските райони, които до момента не са подпомагани. Увеличава се подкрепата за животните в планинските овцеферми. Въвежда се прилагането на нова отделна схема за животновъдите в планинските райони, чиито ферми се намират на надморска височина над 750 м.

Промени в схемите за обвързано подпомагане в сектор „Животновъдство“ се насочват към стопанствата, извършващи целенасочена развъдна дейност, както и към средните по-размер стопанства с оглед подобряване на ефективността и пазарната им устойчивост. Поставят се условия за наличие на минимален брой животни под селекционен контрол от една порода (за крави – над 20 животни, за овце-майки – над 50 животни и за кози-майки – над 20 животни), което ще подобри нивото на селекцията в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.