1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Промените в закона за ГМО са нежелани от редица организации

Промените в закона за ГМО са нежелани от редица организации

Неправителствените организации се страхуват, че няколко години след освобождаването на ГМО в околната среда ще има тотално замърсяване на площите

По инициатива на Министерство на околната среда и водите на първо четене са разгледани предложените промени в Закона за генно модифицираните организми (ГМО), които ще отворят вратите на отглеждане на генно-модифицираната царевица МОN 810 на американската компания „Монсанто”, информираха от екологично сдружение “За Земята”.

От министерството считат, че Европейската комисия е подала процедура срещу България заради забраните за ГМО в закона ни. Неправителствената организация пожела да се запознае със съдържанието на процедурата, защото е възможно промените да не обслужват интересите на България, а тези на мултинационалните ГМО компании.

Неправителствените организации се страхуват, че както практиката в Америка показва няколко години след освобождаването на ГМО в околната среда има тотално замърсяване на площите. „Въпросът който задаваме на правителството е как ще контролирате пчелите и вятъра, така че да предпазите страната от замърсяване”, питат от организациите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.