1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Проверяват за генно модифицирани организми

Проверяват за генно модифицирани организми

Проверката е част от дейностите по проект "Генно модифицираните организми – невидимата заплаха"

Представители на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие предоставиха за изследване четири проби зърно за наличие на генно модифицирани организми в независимата акредитирана лаборатория на "СЖС-България" във Варна. За анализ са дадени 9 кг царевица – по три от Търговищко, Шуменско и Добричко и един килограм рапица от Търговищко. Зърното е от миналогодишната реколта и е взето на случаен принцип от трите района. Резултатите от анализа ще станат ясни в понеделник – 17 август 2009 г.

Методът по който ще се изследва зърното е полимеразна верижна реакция в реално време. Той позволява да се открие едно генно модифицирано зърно сред 10 хиляди други. Изследването се извършва с най-съвременната техника, която не позволява замърсяване от една проба в друга, увери Веселка Пашова, началник на лабораторията на "СЖС-България" ЕООД във Варна.

Изследването на четирите проби зърно за наличие на ГМО е част от дейностите по проект "Генно модифицираните организми – невидимата заплаха", който се реализира от юни до декември 2009 г. Целта на проекта е да бъдат информирани производителите на селскостопански култури и храни за вредата от употребата на генно модифицирани организми. Кампанията е насочена към Североизточния регион за планиране, в това число областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Силистра и Разград.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.