1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Ръст в производството при био продукти

Ръст в производството при био продукти

Ръст има и в преработвателния сектор – над 200 са фирмите, които преработват биологична продукция

Бум на биологичното производство у нас през 2016 г. Страната ни е първа в Европа по ръст на площите с биокултури. Ръст има и в преработвателния сектор – над 200 са фирмите, които развиват дейност. Секторът е посочен като приоритетен за подпомагане.

Субсидиите за био производителите по мярка 11 бяха спрени от Европейската комисия – заради допуснати нарушения от страна на сертифициращите фирми.

„Ако в началото политиката на подпомагане тръгна доста позитивно и получавахме съответните преференции като биологични производители. Тази рамка все повече се стеснява и забелязваме, че политическата тенденция  е да се ограничава развитието на малките производители и преработватели“, коментира Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“

От Българската асоциация „Биопродукти“ отчитат тази тенденция като тревожна. Затова настояват отношението към малките ферми да се промени и наистина основният бенифециент и основните преференции от програмата за развитие на селските райони да отива за малките и средни фермери, каза Албена Симеонова.

Биопроизводителите у нас очакват да получат субсидиите по мярка 11 през месец март, следващата година.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.