1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Растеж на пазара на биопродукти в Европа

Растеж на пазара на биопродукти в Европа

Няма данни за продажбите на биохрани в България

Европейските пазари на биопродукти се развиват с ускорени темпове, особено в ситуация на Ковид пандемия. Това заяви Стоилко Апостолов, управител на фондация Биоселена, който е бил сред участниците в среща за пазарите на биопродукти в Европа.

Швейцария и Дания са на първо място по консумация на биохрани в Европа на глава от населението.

Непрекъснат ръст на продажбите отчита Германия, в която общият оборот от продажби на биохрани е 14,99 млрд. евро, а 10,2% от земята е биосертифицирана.

Франция реализира годишен оборот 13,2 млрд. евро, като увеличението на продажбите е с 10,4%. В менюто на всяко френско семейство 6,8% от храните са био. Във Франция биохраните навлизат много бързо в училища, детски градини, публични кетъринг услуги.

Над 20% е увеличението на продажбите на биохрани в Швейцария, а 10,8% е стойността на биохраните от общите продажби на храни и напитки в страната.

Норвегия все още има малко местно производство, но отчита постоянен ръст на продажбите на биохрани от 3-5 % годишно. Над 70% от биопродуктите са внос.

Ирландия има годишен оборот от биохрани в размер на 200 млн. евро и 16% ръст за последната година, като 70% от биоплодовете и зеленчуците са внос.

Пазарът на биопродукти в Полша расте с 10% годишно, а оборота й за 2020 г. е 300 млн. евро. Всеки поляк отделя 8 евро/годишно за биопродукти.

Чехия е с 200 млн. евро оборот годишно, пазарът нараства с 19% на годишна база. Годишни разходи за биопродукти: 20 евро/човек.

Къде е България. По думите на Стоилко Апостолов, у нас никой не събира информация за продажбите. По данни на посолството на САЩ в София годишният оборот от продажби на биохрани в България е приблизително 36 млн. евро, което е 0,7 % от оборота на храни и напитки в страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.