1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. САЩ дават допълнителни 300 млн. долара за биологичния сектор

САЩ дават допълнителни 300 млн. долара за биологичния сектор

Така ще бъдат създадени нови пазарни възможности и ще се увеличат доходите на фермерите и преработвателите на хранителни продукти

Нови 300 милиона долара ще предостави американското земеделско министерство за сектора на биологичното селско стопанство. Средствата трябва да помогнат на желаещите фермери да преминат от конвенционално към биоземеделие.
 
От изявление на министъра Том Вилсак става ясно, че парите ще бъдат взети от учредения през март 2021 година фонд за възстановяване след коронакризата. Инициативата има за цел да разшири подкрепата за биосектора и да поощри прехода.
 
Така ще бъдат създадени нови пазарни възможности и ще се увеличат доходите на фермерите и преработвателите на хранителни продукти. Вилсак е на мнение, че биопроизводството дава на стопаните възможност да заемат уникална пазарна позиция и да реализират по-големи печалби. Министерството предприема мярката и защото от 2008 година насам броят на преминаващите към екологично селско стопанство фермери се е свил с близо 71%.
Ето защо инициативата на аграрното ведомство иска да обърне негативната тенденция и да позволи на начинаещи фермери по-лесно да се справят с прехода. От увеличеното производство ще се възползват и потребителите, тъй като то ще доведе до поевтиняване на продуктите.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.