1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Шри Ланка се отказва от 100% биопроизводство

Шри Ланка се отказва от 100% биопроизводство

През май тази година президентът на Шри Ланка обяви на международен уебинар, че страната му се отказва от конвенционалното селско стопанство

Идеята за 100 процента биологично селско стопанство в Шри Ланка е пред провал, след като властите прекратиха амбициозния си план, обявен преди половин година. С него островната страна искаше да стане първата в света, чието аграрно производство е изцяло екологично.
 
През май тази година президентът на Шри Ланка обяви на международен уебинар, че страната му се отказва от конвенционалното селско стопанство.
"Трябва да се откажем от вредните препарати и да преминем към модерни технологии, за да можем с помощта на екологичното земеделие да създадем едно здраво общество", каза Готобая Раяпаска тогава. Няколко дни по-късно той забрани вноса на препарати за растителна защита и минерални торове, без да се допита до фермерите. От днес за утре те трябваше да произвеждат чай, канела, палмово масло и всякакви други продукти без да ползват тези помощни средства, както и без консултации, съвети и програми за подкрепа, които да улеснят прехода.
 
Сега, 7 месеца по-късно, темата вече не е актуална. Държавният глава се видя принуден да прекрати експеримента, след като цените на храните се покачиха дотолкова, че станаха непосилни за голяма част от населението. Шри Ланка все още спада към развиващите се страни и повечето хора там живеят при примитивни условия и на ръба на бедността. Поскъпването на храните още повече усложни тяхното ежедневие.
market
 
Отстъпвайки от начертаната линия, министърът, отговарящ за плановата икономика, съобщи, че отново е възможно да се ползват пестициди и други препарати, както и изкуствени торове. Вече са направени и първите поръчки за внос от Китай.
 
Наблюдатели изтъкват, че най-голямата грешка на Раяпаска е било, че не е обърнал внимание на мнението на фермерското съсловие. Ако беше потърсил диалог със стопаните, те щяха да му разяснят, че преходът към биологично земеделие не е възможен от днес за утре. И щяха да настояват за специализирани консултации и подкрепа. Сега в аграрния сектор на острова цари хаос, който едва ли ще премине бързо, коментират експерти. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.