1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Стоилко Апостолов: Нямаме заложени приоритети в нашия Национален стратегически план

Стоилко Апостолов: Нямаме заложени приоритети в нашия Национален стратегически план

Снимка:

Настояваме за 15% биоплощи до 2030 г., каза управителят на Фондация Биоселена

Настояваме за 15% биоплощи до 2030 г., каза управителят на Фондация Биоселена

 

На 22 февруари 2022 г. е планирано провеждането на последната Тематична работна група по изготвянето на Националния стратегически план на България, на която той ще бъде представен в завършен вид, заяви Стоилко Апостолов, управител на Фондация Биоселена.

По думите му последните седмици програмата на ТРГ е сгъстена, процесът е интензивен и натоварен, голяма част от секторите са изнервени. На последното заседание е отпаднало разглеждането на биоземеделието заради натоварения дневен ред.

По думите на Апостолов предложението на МЗм е да има една екосхема за подкрепа на биопроизводителите, които ще могат да кандидатстват със земеделски култури и с животни, но все още не са ясни ставките за подпомагане. Освен тази екосхема, има разработена интервенция, подобна на сегашната мярка 11 в ПРСР, като са въведени 25 групи култури, докато към момента са 5. Предстоят още дискусии в МЗм дали тези предложения ще останат финално в НСП.

Според Стоилко Апостолов България няма определена национална цел – каква част от площите да бъдат био, каква част от храните да бъдат биосертифицирани. „Ние вървим по обратния ред - първо разписваме мерки, а после ще поставяме цели. Като цяло, нямаме заложени приоритети в нашия Национален стратегически план – въртим се около принципа да има за всички и всички да са доволни, което няма как да стане. Залагат се прекалено много интервенции, много неща се разписват, някои от сега се вижда, че ще бъдат със съмнителен ефект, както за природата, така и за фермерите. Приоритет се прави с пари.“

В момента биоплощите намаляват, съобщи Апостолов. Той посочи, че в най-песимистичния вариант ще имаме около 625 млн. за мерките за околна среда и климат по Втори стълб, където са разписани 12 интервенции.

„Ние настояваме за 15% биоплощи до 2030 г. – за тази цел искаме да се осигури адекватен бюджет, който по наши сметки е приблизително 480 млн. евро по двата стълба, като прилагането на схемите и интервенциите трябва да бъде опростено, с по-малко административни трудности за фермерите. Надявам се да постигнем съгласие с министерството, има добра воля.“

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.