1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Световният биопазар продължава да расте

Световният биопазар продължава да расте

Глобално над 72,3 млн. ха земеделски земи са биологични

Според последното проучване на FiBL на биологичното земеделие в световен мащаб биологичните земеделски земи са се увеличили с 1,1 милиона хектара. Продължават да растат и продажбите на дребно на биологични продукти, както показват данните от 187 страни (края на 2019 г.)

22-рото издание на изследването „Светът на биологичното земеделие“, публикувано от FiBL и IFOAM – Organics International, показва продължение на положителната тенденция, наблюдавана през последните години. Това годишно проучване за биологичното земеделие в световен мащаб се подкрепя от Швейцарския държавен секретариат по икономически въпроси (SECO), Международния търговски център (ITC), Фонда за устойчиво развитие на Coop Switzerland и Нюрнбергския панаир,организаторите на изложението BIOFACH.

Световният биопазар продължава да расте

Пазар на биологични храни в света достигна 106 млрд. евро през 2019 г. Съединените щати са водещият пазар (44,7 млрд. евро), следвани от Германия (12,0 млрд. евро) и Франция (11,3 млрд. евро). През 2019 г. много основни пазари продължиха да показват силни темпове на растеж: например, френският пазар се е увеличил с повече от 13 процента. Датските и швейцарските потребители са похарчили най-много за биохрани (съответно 344 и 338 евро на глава от населението). Дания има най-високия пазарен дял на биологични продукти: 12,1% от общия пазар на храни.

3,1 милиона биологични производители по целия свят

През 2019 г. са отчетени 3,1 милиона биологични производители. Индия продължава да бъде страната с най-голям брой производители (1 366 000), следвана от Уганда (210 000) и Етиопия (204 000). По-голямата част от дребните производители са сертифицирани в групи, базирани на система за вътрешен контрол.

Постоянно увеличаване на биологичните земеделски земи

Общо 72,3 милиона хектара са били биологично управлявани в края на 2019 г., което представлява ръст от 1,6 процента или 1,1 милиона хектара в сравнение с 2018 година.

Австралия има най-голямата биологична земеделска площ (35,7 милиона хектара), следвана от Аржентина (3,7 милиона хектара) и Испания (2,4 милиона хектара). Поради голямата площ от биологични земеделски земи в Австралия половината от световната биологична земеделска земя е в Океания (36,0 милиона хектара). Европа има втората по големина площ (16,5 милиона хектара), следвана от Латинска Америка (8,3 милиона хектара). Органичната площ се е увеличила на всички континенти в сравнение с 2018 г., с изключение на Азия (главно поради спад в биологичните земеделски земи, отчетени от Китай) и Океания.

10 и повече проценти от земеделските земи са биологични в 16 държави

В световен мащаб 1,5% от земеделските земи са биологични. Много страни обаче имат далеч по-високи дялове. Страните с най-голям биологичен дял от общите им земеделски земи са Лихтенщайн (41,0%), Австрия (26,1%) и Сао Томе и Принсипи (24,9%). Някои щати в Индия са или се стремят да бъдат 100% био през следващите години. В шестнадесет държави 10 или повече процента от всички земеделски земи са биологични.

Глобалната биологична статистика показва постоянна ангажираност с прозрачност в биологичния сектор

„Глобалната биологична статистика се оказа полезна за международни програми за сътрудничество за развитие и подпомагащи стратегии за биологично земеделие и пазари и те са от решаващо значение за наблюдението на въздействието на тези дейности. Тази публикация показва нашето текущо ангажиране с прозрачността в биологичния сектор“, казва Луиз Лютиколт, изпълнителен директор на IFOAM – Organics International. Кнут Шмитке, директор по изследвания, разширяване и иновации на FiBL Швейцария, добавя: „Годишникът е изключително отражение на нивото на доверие, което хората по света имат към биологичното земеделие и неговото значение за храненето, околната среда и устойчивото развитие“.

КОВИД-19 доведе до значително увеличение на търсенето на биологични продукти в много страни, но също така и предизвикателства: „Очакваме да видим ефекта от пандемията върху развитието на сектора с данните за 2020 г., които ще бъдат готови след една година“, казва Хелга Уилър, която отговаря за годишника във FiBL.

Източник: Фондация Биоселена


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.