1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Търсенето на биопродукти във Финландия расте

Търсенето на биопродукти във Финландия расте

Планът за увеличаване на биопроизводството включва данъчни облекчения, образование и научни изследвания върху органичните храни

Търсенето на биопродукти във Финландия расте. За да се отговори на тази пазарна тенденция обаче, е необходимо 20-процентно увеличение на производството. Този ръст може да осигури нови възможности за земеделските стопани и малките преработващи предприятия.

През 2013 г. площите, заети с органични култури са били 9%, а стойността на биологичните продукти на пазара е достигала 215 млн. евро. Сега - три години по-късно, площите са нараснали сравнително слабо – до близо 11 на сто.  Анализатори отбелязват, че други европейски страни се справят по-успешно от Финландия. Например в Лихтенщайн почти една трета от храните са органични, в Австрия този процент е около 20. Програмата за биологично развитие не е била разработена в сътрудничество с най-важната целева група - конвенционалните фермери, които не са били стимулирани да преминат към биологично производство. Планът за увеличаване на биопроизводството включва данъчни облекчения, образование и научни изследвания върху органичните храни. Друга възможна мярка е въвеждането на данък върху пестицидите и хербицидите, които имат отрицателно въздействие върху природата и човешкото здраве. Подобни решения има например в Дания, която е въвела такъв данък още през 1996 г. Тази мярка обаче не е популярна сред финландските фермери.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.