1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Турция приема закон ограничаващ използването на генетично модифицирани суровини

Турция приема закон ограничаващ използването на генетично модифицирани суровини

Експертите от Зърнения съвет на САЩ са притеснени от този факт

Американските експортьори са изключително притеснени от приетия наскоро (26 октомври) в Турция закон, ограничаващ използването на генетично модифицирани селскостопански суровини при производството на хранителни стоки и фуражни компоненти. В статията „Турция забрани храни и фуражи с ГМ компоненти” експертите от Зърнения съвет на САЩ - USGC (The U.S. Grains Council) съобщават за неблагоприятните последици от новите регулации за американския износ. Те смятат, че Турция е една от основните дестинации на САЩ за пласиране на ГМ реколти.

Регионалният директор на USGC О’Брайн посочва, че Турция е най-големият вносител на фуражи с царевичен глутен от САЩ - 435,378 тона през 2008 г.
Зърненият съвет на САЩ цитира данни на Офиса на търговските представители, които че износът на трансгенни култури от САЩ за Турция през 2007 г. надхвърли 1 млрд. долара.

Бизнес средите в САЩ изразяват надежда, че големите групи на производителите на хранителни стоки и фуражи в Турция, засегнати от новите регулация, ще упражнят силен натиск върху турското правителство за преразглеждане на приетите правила.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.