1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Върховният съд на САЩ разглежда първото дело, свързано с риск от употребата на ГМО

Върховният съд на САЩ разглежда първото дело, свързано с риск от употребата на ГМО

Модифицираните семена от люцерна са в основата на диспута

Щатският Върховен съд реши да разгледа първия случай свързан с рисковете от употребата на генетично-модифицирани продукти. Заведено под името "Монсанто срещу Гийртсън Сийд Фармс" съобщи organic-market.info. Делото представлява следваща стъпка в борбата, която се води от Центъра по безопасност на храните за закрила на потребителите и на околната среда от потенциално опасното вредно влияние на ГМ култури. Модифицираните семена от люцерна са в основата на диспута. Те са били подложени на генно инженерство с цел да станат неподатливи към  хербицида Раундъп.

Това в действителност е борба от типа Давид срещу Голиат, борба между сдружение с идеална цел в защита на обществените интереси и корпорация, доминираща в системата на храненето, твърди Андрю Кимбрел, изпълнителен директор на Центъра по безопасност на храните. Според него, Монсанто са избутали това дело до Върховния съд, дори след като поръчаните от Американския арбитражен съд анализи са вече готови и правителството на САЩ се е противопоставило на по-нататъшни съдебни спорове по този въпрос, което очертава докъде биха стигнали от Монсанто в стремежа си да държат патентен контрол над системата за хранене и да продават повече пестициди.

Люцерната е четвъртата по разпространение култура в САЩ и ключов източник на фураж, предназначен за млекодобивната промишленост. Това е и първата генетично-модифицирана култура, опрашвана открито от пчелите, които могат да извършват кръстосано опрашване на разстояния от няколко мили, разпространявайки патентованата чужда ДНК сред конвенционални и органични култури. Според Центъра по безопасност на храните, такова биологично заразяване заплашва поминъка на фермерите, занимаващи се с конвенционално и органично земеделие, както и с млекодобив, тъй като Американският органичен стандарт забранява генетичното инженерство, а и повечето презокенски правителства също отхвърлят ГМ-заразените култури.

 

Етикети люцерна, ГМО, САЩ, дело
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.