1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. За осем години площите в ЕС са нараснали с 46%

За осем години площите в ЕС са нараснали с 46%

Швеция е държавата с най-много земи за биологично отглеждани зърнени

Между 2012 и 2019 година биоплощите в Европейския съюз са се увеличили с 46 % до 14 милиона хектара. Това са над 8 на сто от обработваемите земи в Съюза, показват най-новите данни на Евростат.
 
На лидерското място по обработвани по бионормите площи е Австрия с малко над 25 %. Следват Естония с 22 и Швеция с 20 на сто. В тази класация с малко над 2 % България се подрежда на 26-та позиция, като зад нас са само Ирландия с процент и половина и Малта с 0,5%. 
През 2019-та, последната година, за която Евростат разполага с данни, Швеция е държавата с най-много земи за биологично отглеждани зърнени култури – 7 на сто от общата си селскостопанска площ. Скандинавската страна разполага и с най-голяма площ за биозеленчуци – 19 на сто. Гърция пък е страната с най-голямата площ за биологично говедовъдство – 27%.
 
Данните показват също така, че биофермерите като цяло са по-млади в сравнение с конвенционалните си колеги. Делът на стопаните под 40-годишна възраст в биоземеделието е 21 на сто, докато при обикновените земеделски производители той е едва 10 %.
 
За периода между 2012 и 2019 година България, Хърватия, Франция и Унгария са удвоили биоплощите си, докато Полша е единствената държава, в която е регистриран спад.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.