1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Зам.-министър Манева твърди, че законът за ГМО не е лош

Зам.-министър Манева твърди, че законът за ГМО не е лош

Снимка:

Над 4000 души вече са се подписали в петиция в интернет против промените в Закона за генетично модифицираните организми

В изменението на Закона за генно модифицираните храни няма нито един член, който засяга пускането на пазара на храни. Въпросът с храните е регламентиран със Закона за храните. Това съобщи по БТВ Евдокия Манева относно промените в Закона за генно модифицирани храни.

Тя счита, че има случаи, когато се наблюдават отклонения от нормите, но това не означава, че законът е лош, а че не се спазва. Законът предвижда изключително строга процедура, уточни още тя. Ако някой желае да пусне на пазара храна, която съдържа генно модифицирани организми, той трябва да подаде документи до съответното ведомство – Министерството на земеделието, което заедно с Министерството на здравеопазването оценяват продукта, поясни зам.-министърът. Тя припомни, че България е длъжна да уведоми всички европейски страни и ЕС, защото не може да се пусна на пазара храна, която не е разрешена от ЕС. Евдокия Манева изрази мнение, че няма промяна по отношение на храните и не трябва да се спекулира с това. Според зам.-министъра етикетите на храните трябва задължително да съдържат информацията за тяхното съдържание, тъй като всеки има право на избор. 

Над 4000 души вече са се подписали в петиция в интернет против промените в Закона за генетично модифицираните организми. Инициативен комитет от неправителствени организации и граждански групи организират на 13 януари, протест против промените в закона, които Министерството на околната среда и водите подготвя. Протестът ще се проведе до северния вход на Народното събрание, в западния край на градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, Националната художествена академия и Народното събрание – извън охраняемата зона на Народното събрание, от 11.30 – 13.00 часа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.