1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Автомагистрала „Струма“ или биоразнообразието?

Автомагистрала „Струма“ или биоразнообразието?

Екоорганизации дадоха пресконференция по темата в София

Какви са вариантите за бъдещото развитие на автомагистрала Струма в района на Кресна? Припомняме, че на 15 януари, Агенция Пътна инфраструктура обяви, че се отказва от европейското финансиране за магистралата. Това се случи след коментарите на Европейката комисия, че проектът не отговаря на изискваниятъа на Директивата за местообитание. Екоорганизации дадоха пресконференция по темата в София. В Кресненско дефиле са заложени две защитени зони.

Те обаче нямат обявени цели и мерки за опазване на защитените в тях видове растения и животни. При тяхната липса, всяка оценка за въздействие върху защитените територии не е коректна, твърди Даниел Попов - член на екологично сдружение „За земята“ . Въпреки наличието на финансова оценка на проекта, икономическа такава липсва. До момента, относно магистрала Струма има наказателна процедура, както и две жалби за отваряне на процедури за загуба на биоразнообразието и за пътната безопасност. Според Института на зелена политика, Агенция пътна инфраструктура може да избегне наказателни мерки от страна на Европейския съюз, при осъществяването на определени дейстивия.

Кресненското дефиле е уникално по рода си, категорични са еколозите. Биологичното разнообразие на територията на Кресненското дефиле е голямо. На 1 кв километър има 122 вида дневни пеперуди, а видовото разнообразие на влечугите е по-голямо отколкото в цяла Централна Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.