1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Екоактивисти заплашват протестиращи фермери в Нидерландия

Екоактивисти заплашват протестиращи фермери в Нидерландия

Правителството в Хага също отнася упреци

Писмени заплахи са получили Нидерландският земеделски съюз и инициативната група, организирали масовите протести на фермери в края на миналата година. Недоволството на стопаните е насочено срещу аграрната политика на правителството, целяща драстично намаление на вредните емисии от селското стопанство.

Според получателите на заплахите те са изпратени от екстремистки мрежи, в които са обединени редица екологични и вегански организации. В писмата се казва, че всеки фермер, който продължи участието си в протестните акции, ще стане мишена на саботажи и палежи.

Самите протести са окачествени като "терористични акции, дело на арогантни хора, които лъжат и отказват всякакви промени". Правителството в Хага също отнася упреци, като е обвинено в безсилие и неспособност да се справи с "шепа недоволни селяни". Писмата са подписани само със инициали, но повечето от тях сочат към известни екстремни групировки за защита на животните и природата.

Една от заподозрените организации, която се застъпва за вегански начин на живот, междувременно най-официално отрече съучастие в заплашителните писма. На страниците си в социалните мрежи веганските активисти изтъкват, че по принцип са срещу всякакви прояви на насилие. Полицията в Нидерландия се е заела със случая и издирва подадетелите на писмата.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.