1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. ЕС и САЩ с по-малки емисии въглероден диоксид

ЕС и САЩ с по-малки емисии въглероден диоксид

За радост на природозащитниците в Европейския съюз е регистриран дори спад на емисиите от въглероден диоксид

За пръв път от много години насам въглеродните емисии в световен мащаб не бележат ръст. Това става ясно от данните на Международната енергийна агенция за 2019 година.

За радост на природозащитниците в Европейския съюз е регистриран дори спад на емисиите от въглероден диоксид с 5 процента. Добри резултати отчитат Япония с минус 4 и Съединените щати с минус 3 на сто. Тези стойности компенсират увеличението, установено в държавите от третия свят.

От Енергийната агенция коментират, че трябва да се положат големи усилия, за да се гарантира, че 2019-та ще остане в историята като годината с най-много емисии, а не само като период на прекъсване на растежа.

Статистиката показва, че през 2019 година в атмосферата са изхвърлени 33 милиарда тона въглероден диоксид от използването на енергия. Положителното развитие се дължи на разрастването на възобновяемите енергийни източници, на по-големи количества ток, произведени от атомни централи както и на замяната на въглища с природен газ. Допълнителни фактори са сравнително меките температури и по-бавният икономически растеж.

В Съединените щати отчитат спад на емисиите със 140 милиона тона, показателят за Европейския съюз е минус 160 милиона тона.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.