1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Европейската забрана за ДВГ не важи за тракторите

Европейската забрана за ДВГ не важи за тракторите

Европарламентът изтъква, че транспортът е единственият сектор, в който има увеличение на вредните емисии

След 2035 година в Европейския съюз няма да се продават автомобили с двигатели с вътрешно горене. Това реши Европейският парламент, одобрявайки съответния закон с 340 гласа „за“, 279 „против“ и 21 „въздържал се“. Идеята е по този начин транспортният сектор да намали вредните си емисии. Какво означава това за селскостопанските машини?
 
Европарламентът изтъква, че транспортът е единственият сектор, в който има увеличение на вредните емисии спрямо 1990 година. Според този текст леките автомобили, автобусите и камионите са отговорни за 70 процента от всички транспортни емисии, а тяхното намаляване е от съществено значение, ако Съюзът иска да постигне целта си до 2050 година да е климатично неутрален. Това може да бъде постигнато само, ако до тогава въглеродният диоксид и другите газове от транспорта се свият с 90 на сто.
 
Забраната за продажбата на конвенционални двигатели, която влиза в сила след 12 години, се отнася за автомобили, микробуси и малки камиони до 3 и половина тона, задвижвани с дизелови, бензинови и други мотори с вътрешно горене. Засега не са обхванати тракторите, комбайните и другите големи машини, използвани в селското стопанство. Въпреки това от бранша са обезпокоени, защото смятат, че европейските законодатели не обръщат внимание на модерните технологии, които позволяват използването на конвенционалните двигатели по климатично неутрален начин.
Повечето производители вече разработват алтернативни задвижвания с водород, амоняк и метан. Големи надежди се възлагат и на биогоривата, произведени от растителни масла. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.