1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Германски фермери протестират в Бон

Германски фермери протестират в Бон

Te са готови на диалог по теми като защита на биоразнообразието и насекомите

Близо 1000 фермери от цяла Германия протестираха в Бон срещу така наречения "аграрен пакет" на правителството, предвиждащ нови ограничения за селското стопанство във връзка с климатичните промени. Според стопаните тези мерки представляват сериозна заплаха за земеделския сектор в страната.

Със своите трактори фермерите блокираха достъпа до седалището на земеделското министерство в Бон и призоваха към конструктивен диалог между граждани и селскостопански производители, който да сложи край на безпочвените обвинения в замърсяване на околната среда.

От името на земеделското министерство с фермерите се срещна заместник-министърът Херман Ото Айкенс, който защити правителствените мерки като балансирани и умерени. Една от тези мерки засилва ограниченията за торене и е по предписание на Европейския съюз и Германия е длъжна да ги спазва, посочи той.

Фермерите от своя страна са готови на диалог по теми като защита на биоразнообразието и насекомите. В същото време те не са съгласни с множеството нови забрани, които ограничават тяхната работа и водят до финансови загуби. Сериозни критики имаше и срещу предложението на екоминистерството за драстично намаляване на поголовието с цел по-малко вредни емисии. Вместо това животновъдите настояват за финансова помощ при преустройството на своите обори.

Протестната акция в Бон няма да е последната, ако правителството не чуе техните искания, заканиха се стопаните. За 22 октомври са насрочени нови демонстрации в цялата страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.