1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Как да опазим живота в българските реки?

Как да опазим живота в българските реки?

Любители и защитници на природата се събират тази вечер на кръгла маса, за да търсят отговор на този въпрос

Изборът на храната, която консумираме, има пряко отражение върху речните екосистеми в България и живота, който те пазят. В тази връзка имаме удоволствието да Ви поканим на среща с природозащитници и експерти, които ще разкажат повече за състоянието на реките и рибата у нас, за да можем всички заедно да открием и подкрепим добрите примери.
 
Ден преди Никулден – празник традиционно свързван с рибата – harmonica, заедно с природозащитната организация WWF и „Риболовен клуб Балканка“ организират събитието „Как да опазим живота в реките?То ще се състои на 5 декември (четвъртък) от 18:00 ч. a, в София, на бул. Черни връх 47, Бизнес център Витоша, Източен вход, 3 етаж.
 
Основни участници в дискусията ще бъдат:

Георги Стефанов, ръководител на практика „Климат и енергетика“ във WWF
Иван Пандъков, „Риболовен клуб Балканка“
Филип Пенчев, старши експерт в практика „Води“ във WWF
Анна Гръблянова, Cohofarm Ltd.
Магдалена Малеева, harmonica
 
Начинът, по който произвеждаме храната си, води до почти една четвърт от въглеродните емисии на планетата, гласи последният доклад на Междуправителствения панел по изменението на климата (IPCC), който беше представен това лято в Женева. Това не просто задълбочава климатичната криза, но и излага на риск екосистемите, от които всички ние зависим.
 
Съвременното земеделие в името на хранителната сигурност и ниските цени създава огромни проблеми за общностите и околната среда, в които се развива. Един от тях се корени в начина, по който интензивното обработване на земята замърсява подпочвените води и в последствие – всички водни ресурси. Това земеделие е отговорно за над 50 % от азота във водата и е значителен източник на фосфати. В резултат 60 % от реките, езерата и влажните зони в Европа са застрашени.
 
Намеренията на harmonica, WWF и „Риболовен клуб Балканка“ са непрекъснато да търсят по-добрите решения и да ги превръщат в реалност. Целта е да се създаде добър пример, който да вдъхнови повече хора и да даде отговор на въпроса „Какво мога да направя?“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.