1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Внимавайте с опасните за хората и природата инвазивни чужди видове девисил!

Внимавайте с опасните за хората и природата инвазивни чужди видове девисил!

Гигантският и Соновският хераклеуми имат много вреден ефект върху човешкото здраве

През последните дни зачестиха сигналите за Гигантския (Heracleum mantegazzianum) и Сосновския (Heracleum sosnowskyi) девисили, или „хераклеум“ както е латинското име на рода растения. Те дойдоха от Мирково, на подбалканския път; от София – в местността Златните мостове, на Витоша; от село Борино, в западни Родопи; от плевенско и от варненско. Опасяваме се, че ги има и на други места в страната. От изпратените снимки разбрахме, че единствено сигналът от варненско е за местния вид Триделен девисил (Heracleum ternatum), който не е инвазивен и опасен за здравето на хората. Всички останали сигнали за инвазивните чуджи видове девисил, (уви!) са точни и разбрахме, че трябва отново да бием силно камбаната.

Предупреждаваме ви да се пазите от досег с тези растения. Те трябва да бъдат отстранени, колкото е възможно по-бързо и с предпазни за здравето ви мерки!  Премахването трябва да става само с участието на специалисти!

Oсвен екпертите от БАН и Министерството на околната среда и водите, малко хора знаят, че това са два от най-опасните чужди видове растения, които нашестват у нас! Моля, научете как да ги различавате от местните видове девисил от тук.

Гигантският и Соновският хераклеуми имат много вреден ефект върху човешкото здраве. Сокът, който отделят при откъсване и отчупване предизвиква фоточувствителност. На слънчева светлина се образуват мехури и изгаряния, които трайно увреждат кожата. Затова ако попадне по тялото ви, трябва незабавно да се покриете и колкото е възможно по-бързо добре да се измиете със сапун и вода. През следващите два-три дни, засегнатата зона не бива да се излага на слънчева светлина. Опасен е и за очите. Не всеки е алергичен към този дразнител, но е препоръчително да се пазите и да потърсите лекарска помощ, ако влезете в съприкосновение с тези растения!

Не е редно местните хора да са в неведение и да съжителстват спокойно с тези опасни не само за биологичното разнообразие, но и за здравето на човека растения! Отговорните институции, местните власти и медиите трябва да информират местните общности в районите, където са открити растенията, а те от своя страна да търсят подкрепата на специализираните органи за бързото им премахване.

Ако продължим да бездействаме може да стане късно и ограничаването на инвазивните девисили да ни струва много по-скъпо и да стане дори невъзможно. Ценен е примерът на Словения: От 2011 г. за чуждите видове хераклеум там се прилагат мерки за ранно откриване и бързо отстраняване. Всички сигнали за наличие на тези видове се проверяват внимателно и ако се потвърдят, се вземат бързи мерки за премахване. Цената на всички дейности за периода 2011-2018 г. е 17 500 евро или 2500 евро на година. В същото време в Германия, където много са закъсняли с мерките изразходват 350 000 евро годишно. Ние все още имаме възможност да следваме словенския опит!

Моля, разгледайте внимателно снимките и описанията и ако забележите тези растения, се свържете с нас на посочените по-долу телефон, електронна поща или ФБ страница. Ние ще обобщим данните и ще ги предадем на отговорните институции, като настояваме за спешни мерки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.