1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Запознайте се с червеногушите гъски и пътя им

Запознайте се с червеногушите гъски и пътя им

Снимка:

Научете повече за всяка птица, изминатото разстояние и човекът, на когото е кръстена

След като през май тази година от БДЗП поставят сателитни и GPS предаватели на 10 червеногуши гъски в Казахстан, вече можем да се проследи пътя им на сайта на проекта. а ѝ.

Научете повече за всяка птица, изминатото разстояние и човекът, на когото е кръстена:

Червеногушата гъска Иван в момента се намира в гнездовите си територии в югозападната част на полуостров Таймир. Той пристигна на 6 юни след като прелетя над 2400 км за около седмица от Северен Казахстан до крайната си дестинация в руската тундра. Птицата е кръстена на Иван Зубан, орнитолог и местен координатор за ACBK в Северен Казахстан и преподавател по биология в Северо-Казахстанския университет. Той е ръководител на местния екип, който разработи метод за мрежово улавяне на гъски, успешно тестван през 2018 г. и по който уловихме птиците през 2019 г. Ентусиазмът и усилията на Иван да намери партньорства и финансиране за полевитe дейности гарантираха добрите резултати в маркирането на гъските с предаватели и цветни пръстени.

Черветогушата гъска Миша беше първата гъска, маркирана със сателитен предавател на 9 май по време на полевата мисия в Казахстан. Последният етап от неговата миграция на полуостров Таймир му отне 1 седмица. На 4 юни  достигна потенциална размножителна територия и прекара почти един месец на сравнително малка площ там (2 кв. км). Наскоро Миша се премести на около 10 км. на северозапад  и засега остава там, където е подходящо местообитание за размножаване. Миша е кръстен на Михаил Калашников – наскоро завършил магистър по биология от Северо-Казахстанския университет, който е много активен в полевите дейности и практически улови всички червеногуши гъски по време на акцията, на които  поставихме сателитни предаватели. Благодарение на всеотдайността и ентусиазма си, той ставаше по тъмно и стоеше по цял ден в укритието до мрежите за улавяне.

Едуард е достигнал своите места за размножаване в югозападните части на полуостров Таймир на 4 юни. По време на последния етап от миграцията той премина над 2300 км. над огромната сибирска тайга и тундра за 8 дни. По пътя на север той избра малко езерце в района на устието на река Таз в Русия, където прекара 4 дни за почивка. Накрая той зае мястото си за размножаване на 16 юни. Птицата е кръстена на Едуард Уитли от Фонд за природата на Уитли в знак на благодарност за приноса му в консервационните дейности за червеногушите гъски в България чрез наградите Уитли 2019. Неговата подкрепа за лидерите, които работят в защита на природата има огромен принос за опазването на биоразнообразието на планетата. Наградата Уитли 2019 за червеногушата гъска ще подпомогне работата срещу бракониерството в Североизточна България и за насърчаването на природосъобразен туризъм и устойчиво развитие в района, за да се осигури дългосрочна защита на вида.

Червеногушата гъска Таню прелетя над 2000 км. за 5 дни и е първият, достигнал подходяща гнездова територия на полуостров Гидан на 3 юни. Наблюдавайки поведението и движенията му, първо си мислехме, че той ще остане да се размножава на Гидан. Изненадващо след седмица той се премести на 430 км в североизток, достигна до полуостров Таймир и зае нова територия за размножаване. Намира се в близост до река Пясина в западните части на Таймир. Този мъжки е кръстен в памет на покойния Таню Мичев - основател и първи президент на Българското дружество за защита на птиците. Таню Мичев е пионер в много орнитологични дейности и практики в България и остави трайно наследство като изследовател и природозащитник. Той почина на Коледа миналата година, малко преди да отпразнува 80-годишнината си.

Сергей и Фантин са двойка, която беше уловена и маркирана със сателитни предаватели на 12 май. Птиците мигрираха заедно в руската тундра и имаха еднаква миграционна стратегия и поведение. Прелетяха разстояние от 2100 км. за 8 дни, достигайки централните части на Гидан на 4 юни. Двойката имаше същия модел на миграция като Таню и няколко дни по-късно те продължиха да мигрират на североизток. След седмица, на 14 юни, те пристигнаха в потенциална гнездова територия на полуостров Таймир. Мястото не е типично местообитание за гнездене, защото (поне на сателитните карти) няма видими реки или езера. След пристигането си на това място те пребивават на много малка площ (1 кв. Км) и не предприемат по-дълги движения.

Фантин - птицата е кръстена от благотворителния тръст на Уилям Брейк, който дари парите за наградата Уитли за работата по опазване на червеногушата гъска в България. Фантин е герой в романа на Виктор Юго от 1862 г. „Клетниците“. Тя е млада работеща жена в Париж, която забременява от богат ученик. След като я изоставя, тя е принудена да се грижи сама за детето си Козет. Фантин се е превърнала в архетип на самоотвержено и отдадено майчинство. Фантин е в двойка с мъжкия Сергей.

Сергей е кръстен на Сергей Дерелиев - Ръководител на отдел „Наука, изпълнение и съответствие“ в Секретариата на AEWA. Той е дългогодишен доброволец и бивш директор по природозащитита на БДЗП. Инициирал е и е организирал работата по опазване и наблюдение на червеногушата гъска и е допринесъл за създаването на предишната международна работна група за червеногушата гъска.

Алекса и Питър бяха уловени заедно и бяха маркирани на 9 май. Те започнаха миграцията си към гнездовите зони на 28 май и достигнаха южната част на полуостров Гидан за 5 дни. През първата седмица след пристигането им изглеждаше, че са заели гнездови местообитания, пребиваващи на много подходящо място - стръмни склонове на река. След това изведнъж продължиха миграцията на североизток и стигнаха до полуостров Таймир. В момента те се намират в подходящо местообитание и движенията им показват заета гнездова територия.

Червеногушата гъска  Алекса първоначално бе смятана за мъжка, но впоследствие стана ясно, че е в двойка с Питър. Наречена е на Алексей (Леха) Тимошенко, експерт в казахстанския партньор  по проекта - ACBK. Алексей е водещ експерт в работата по опазване и наблюдение на гъски в Казахстан, в основата е на подобряването на теренната работа през последните години и е активен в дейностите за превенция на бракониерство срещу редки мигриращи гъски в страната.

Птицата Петър е кръстена на Питър Крансуик от екипа на WWT. Той е ръководител Планиране и консултации в Слимбридж и от дълги години е водещ експерт по опазване на червеногушата гъска в България и чужбина. Поставял е предаватели на червеногуши гъски в България и Казахстан и продължава да подкрепя работата по опазване на вида. Кръщаването на птицата на негово име е в знак на признателност както за персоналните му усилия и принос за опазването на вида, така и на WWT.

Женските червеногуши гъски Соня и Емилия са маркирани с GPS-GSM предаватели. За съжаление, поради липсата на мобилна мрежа в местата за гнездене в арктическата тундра, в момента не можем да проследим техните движения. Соня изгуби сигнал някъде над руската тайга, докато мигрираше, а сигналът на Емилия  бе загубен в Казахстан, само няколко дни след маркирането. Надяваме се, че след като започнат есенната миграция на юг, ще получим информация за техните движения, след като достигнат покритие на мобилната мрежа в Русия или Казахстан.

Соня е кръстена на нашата колега от Русия Соня Розенфелд.  Тя е експерт, посветил огромни усилия и енергия за опазването на вида и местообитанията му. Работи в Института по екология и еволюция на Северцов в Руската академия на науките.

Емилия - птицата е кръстена на един от членовете на екипа на БДЗП на проекта. Емилия Янкова е експерт по връзки с обществеността и комуникации. Надяваме се женската червеногуша гъска, кръстена на нея да бъде добър комуникатор на консервационната кауза на своя вид.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.