1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 1000 ловджии ще открият ловния сезон за пернат дивеч в Добричко

1000 ловджии ще открият ловния сезон за пернат дивеч в Добричко

Те ще стрелят по пъдпъдъци, гургулици, бекаси

На 10 август се открива ловният сезон за пернат дивеч. 35 ловни дружинки с общо 1000 ловци от Добричка област ще излязат за отстрел на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Стрелбата е разрешена само след издаване на писмени разрешения с дата, име, ръководител на лова, номер на ловния билет, място на ловуване и др. Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча авджиите имат право да отстрелят до 15 броя пъдпъдъци и гургулици, до 10 броя бекаси и до 2 броя фазани и токачки. От ЛРД припомнят, че е забранено използването на електрически звукови устройства, живи птици за примамка, както и хищни грабливи птици по време на лова.

Откриването на ловния сезон съвпада с честването на 115 години от създаването на Националното ловно-рибарско сдружение. От там припомнят, че за първите седем месеца на годината ловците у нас са разселили над 130 000 ловни птици в ловните райони на страната.

Първият лов за сезона се превръща в празник за ловджиите, които от януари-февруари не са излизали в гората. Отстрелът на пернат дивеч по традиция завършва с трапеза и разкази за ловните подвизи на дружинките.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.