1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 128 декара нова крайречна гора ще расте в защитена зона Река Марица

128 декара нова крайречна гора ще расте в защитена зона Река Марица

Снимка:

Засадeни са 47 960 фиданки като част от дейностите по проект „Възстановяване и опазване на крайречните гори“

Завърши залесяването с фиданки от 7 местни вида в местността „Мерич орман” на територията на община Марица, в защитена зона Река Марица. Регионална дирекция по горите Пловдив осъществи залесяване с 47 960 фиданки от видовете летен дъб, полски бряст, обикновен бряст, полски ясен, черна елша, бяла елша и черна топола, като част от дейностите по проекта „Възстановяване и опазване на крайречните гори“.

Сред последващите грижи за новозалесената гора се предвиждат всички ръчни и механизирани дейности, приложими за отглеждане на създадените горски култури, включително и поливането им.

Залесяването с типични за района дървесни видове е съществен елемент от изпълнението на проекта, тъй като допринася за възстановяването на местообитанията на други характерни растителни съобщества, както и различни видове животни, обитаващи крайречните гори; подпомага добрите практики в областта на лесовъдството и натрупването на опит в съответната сфера, което е и една от целите на проекта.

Също като част от проекта, в края на март WWF със съдействието на държавно горско стопанство Асеновград залеси 7000 фиданки от типични местни видовев местността Гущерова одая (защитена зона Река Марица). С помощта на учениците от ОУ „Христо Ботев“ в с. Поповица на по-малките фиданки бяха поставиха обозначителни колчета, за да улеснят предстоящите грижи за тях.

Проектът „Опазване и възстановяване на крайречни гори“ се изпълнява в партньорство с Изпълнителната агенция по горите, РДГ Русе и РДГ Пловдив и е съфинансиран от инструмента LIFE + на Европейската комисия. Проектът се реализира от септември 2014 до 2019 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.