1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Агенцията по горите започва информационна кампания за превенция на горските пожари

Агенцията по горите започва информационна кампания за превенция на горските пожари

Снимка:

Над 100 деца от столични училища научиха много не само за гората, но и как да реагират в ситуация на горски пожар

Агенцията по горите започва информационна кампания за превенция на горските пожари, която стартира днес, 28 май на територията на природен парк „Витоша“ с инициативата „Лесовъд за един ден“. Под ръководството на лесовъди, преминали и курс по „Горска педагогика“ в Лесотехническия университет около 100 деца от столични училища научиха много не само за гората, но и как да реагират в ситуация на горски пожар.

„Интерактивните лесовъдски игри се провеждат за четвърта година и са обхванали вече повече от 10 000 деца от цялата страна. Този път те са посветени на превенцията на горските пожари и са част от информационно-образователна кампания, която провежда Агенцията“, каза д-р инж. Ани Петракиева, експерт в Агенцията по горите и преподавател по „Горска педагогика“.

През последните години се забелязва тенденция за намаляване на опожаряваните горски територии. Това се дължи на подобрената организация за реакция при сигнал за пожар, вложените немалки усилия и средства за превенция, в т.ч. и на частично изградените автоматизирани системи за наблюдение и откриване на горски пожари, които в момента покриват около 12% от горската територия. От началото годината на територията на страната са регистрирани само 46 бр.  пожара и 850 дка засегнати горски площи, докато миналата година те са били вече над 200 бр. при 9 950 дка засегната горска територия, коментира Владимир Константинов, гл. експерт в ИАГ.

В обучението участие взеха и служители на Държавно горско стопанство - Самоков и 6-то РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ - София , благодарение на които децата имаха възможност да разгледат противопожарни автомобили и сами да влязат в ролята на пожарникари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.