1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Билкари и гъбари плащат завишени такси в Разградско

Билкари и гъбари плащат завишени такси в Разградско

Понякога - 33 пъти над базовата цена

 

Многократно завишени такси за ползване на лечебни растения в общинските гори в Разградско установиха експерти от екоинспекцията в Русе. Таксите са част от  общинска наредба от 2003 г., която обаче е неколкократно променяна и не е ясно от кога билкарите в региона плащат 33 пъти над базовата цена.

32 са таксите за ползване на лечебни растения, описани в Наредба №14 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Разград. Всичките са завишени в различни проценти спрямо базовите цени от Постановление на Министерски съвет, установили при проверка служители от РИОСВ-Русе. Най-фрапираща е разликата при брането на липа - берачите трябва да плащат по 0,03 лв./кг набран цвят, в Разград обаче им събират по 1,00 лв.

Десетократно по-висока от законната е таксата за бране на листа от орехи - по закон трябва да е 0,01 лв./кг, а в Разград таксата е 0,10 лв./кг. Същото е съотношението и за иглолистните шишарки - 0,20 лв./кг вместо 0,02 лв./кг. Три-четири пъти е ръстът при таксите за бране на гъби: за жълт пачи крак - 0,25 лв. вместо 0,06 лв./кг; за тръбенка - 0,20 лв./кг вместо 0,06 лв.; масловка - 0,10 лв. вместо 0,03 лв.

Има и три такси, които не съществуват в министерското постановление, но в Разград се събират  - за бране на листа от коприва се плаща по 0,05 лв./кг, за цвят лайка - 0,03 лв./кг, а за стръкове маточина - 0,10 лв./кг.

Наредба №14 е приета през 2003 г., но е променяна няколкократно, но не е ясно откога билкарите и гъбарите плащат завишените такси. От местната управа увериха, че за следващата сесия на Общинския съвет ще бъдат изготвени промени в наредбата, съобразени с постановлението на Министерски съвет.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.