1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Близо 1600 са проверките, извършени от ИАРА през юни, като са съставени 170 акта за нарушения

Близо 1600 са проверките, извършени от ИАРА през юни, като са съставени 170 акта за нарушения

ИАРА и ИАГ подписаха меморандум за съвместна контролна дейност

Близо 1600 са проверките на инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури през юни. При тях са констатирани 170 нарушения.

550 от проверките са извършени по Черноморието, като нарушенията там са 17. Най-много са проверките в Добрич – близо 200. 380 са проверките в Централен Дунав, като установените нарушения са 25.

При проверките са иззети общо 17 295 метра мрежи, в това число 9 715 метра - от инспекторите по Черноморието. Задържани са и 105 винтери.

564 кг е иззетата риба, от които по-голямата част е върната в морето и 17 кг е дарена.

10 кг бяла мида, 50 кг рапан, 146 кг черна морска мида и 500 езерни раци (с общо тегло около 30 кг) са конфискувани при проверките.


315 от проверките са извършени от началото на миналата седмица, като са издадени 13 акта за нарушения в акваторията на Черно море, по река Дунав и вътрешните водоеми на страната. Осем от нарушенията са за любителски риболов и 5 – за стопански.

124 от проверките са по Черноморието - на море, на пристанище, в търговска мрежа и в прилежащите вътрешни водоеми. Откритите нарушения са две – за извършване на стопански риболов без разрешително и без издадено удостоверение за извършване на стопански риболов и за превоз на риба, както и без представени документи за произход на рибата. 740 метра мрежи и 61 кг риба са иззети с актове и констативни протоколи при проверките.

Миналата седмица беше подписан Меморандум между две от структурите към Министерство на земеделието, храните и горите - Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Изпълнителна агенция по горите за съвместна контролна дейност, взаимодействие и координация. Двете институции обединяват своите усилия за по-добър контрол върху режима на риболов и спазване на правилата за любителски риболов. Горските служители и инспекторите на ИАРА ще извършват ефективно противодействие на нарушенията съгласно периодично изготвяни планове за съвместно взаимодействие. Съвместният контрол ще се извършва чрез проверки на превозни средства и/или във водните обекти, ползвани за любителски риболов. Те ще извършват и проверки относно спазване на правилата за любителски риболов съгласно Закона за рибарството и аквакултурите и Закона за горите. Ще бъдат привличани при съвместни акции и други компетентни национални ведомства с контролни и охранителни функции. Двете структури ще обменят информация за резултатите от свои самостоятелни проверки, а също и за промени в националната и международна нормативна уредба, включително по европейски директиви и регламенти, свързани с рибарството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.