1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Дърводобивни фирми от северозападна България се срещнаха с изпълнителния директор на Агенцията по горите

Дърводобивни фирми от северозападна България се срещнаха с изпълнителния директор на Агенцията по горите

Представители от региона ще вземат участие в работните групи по промени на Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии

„В дърводобивната и дървопреработвателната дейност в горските територии възникват различни проблеми и интереси, но ние сме длъжни заедно да потърсим балансиран подход при намирането на решения. Това трябва да стане с участието на всички заинтересовани страни", каза инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на Агенцията в работна среща с дърводобивни и дървопреработвателни фирми от северозападна България. „Затова ще ни помогнат дискусиите с Вас и създаването на възможности за постоянен диалог. Тогава ще намерим решения както за договорните отношения, условията за участие в тръжните процедури, за сертификацията, така и за въпроси които ще възникнат в бъдеще", допълни инж. Маринов. 

Срещата беше открита и ръководена от инж. Цветко Цветков - директор на Северозападно държавно предприятие. В нея участваха д-р инж. Ценко Ценов - директор в ИАГ, инж. Димитър Шишков - зам.-директор на СЗДП, директори на горски стопанства, експерти, както и над 60 дърводобивни и дървопреработвателни фирми в региона.

Участниците в дискусията се обединиха около становището, че трябва да се мисли в дългосрочен план и да се предвиждат всякакви условия на работа, включително и  условия на криза на пазарите на дървесина и последващите от това негативи като текучеството на работна ръка. 

Срещата приключи с избор на представители от региона, които да вземат участие в работните групи по промени на Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти, както и Наредбата за сечите в горите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.