1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Деца от с. Крушевец, станаха Лесовъди за един ден

Деца от с. Крушевец, станаха Лесовъди за един ден

Природозащитен център "Пода" беше символичен домакин на инициативата

Децата от созополското с. Крушевец се превърнаха в лесовъди за един ден. Инициативата е на Изпълнителната агенция по горите, а в региона тя бе осъществена от РДГ-Бургас, ДПП „Странджа”, ДЛС „Ропотамо” и БДЗП. От днес нататък край природозащитен център „Пода” ще растат конски кестен, явор, шестил и американски дъб.  Преди засаждането на едроразмерните фиданки възпитаниците на ОУ „П.К.Яворов” чуха интересни факти за горите в регион Бургас, за Природният парк „Странджа” и за природозащитен център "Пода", който беше символичен домакин на инициативата. Младите лесовъди разделени в три групи с интерес участваха в интерактивните игри организирани от специалистите на РДГ, чрез които придобиха нови знания за баланса в природата, научиха много за дивите животни, за горите, тяхното опазване и ползата от тях. Децата имаха възможност да научат любопитни подробности и да видят рога от благороден елен, елен лопатар и сръндак, които живеят в нашите гори. И тази година не мина без участието и демонстрация на горски инспектори, които пазят нашите гори. Първото за Седмицата на гората мероприятие оглавиха директорът на Регионална дирекция по горите – Бургас инж. Венелин Радков и директорът на Природен парк „Странджа” инж. Димо Димов. Инициативата е национална и се провежда за втора поредна година едновременно на 20 места в страната. Целта е пред обществеността и най-вече пред подрастващите да бъдат представени дейностите, които извършват горските служители.

Посещението на учениците от Крушевец е първата проява, посветена на Седмицата на гората, която тази година ще се проведе от 3-ти до 9-ти април. 

През далечната 1925 год. за първи път в България е отбелязан Денят на гората, 12 години по-късно на гората се посвещава цяла седмица, която винаги е през пролетта обясни директорът на РДГ - Бургас инж. Венелин Радков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.