1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Доброволци разчистиха терена за засаждане на нова гора, вижте къде

Доброволци разчистиха терена за засаждане на нова гора, вижте къде

Десетки граждани и любители на природата се включиха в акцията по почистване на терена край река Марица, където скоро ще бъдат положени основите на нова гора.

На 21.11. (четвъртък) на брега на реката, недалеч от град Стамболийски, екип на природозащитната организация WWF ще засади 12 000 фиданки от осем вида, селектирани да отговорят на характеристиките на средата. Но до предприемането на тази стъпка ще се стигне единствено благодарение на внимателното почистване на местността.
С тази задача се заеха повече от 40 доброволци, наставлявани от специалистите природозащитници. Ученици, семейства с малки деца и млади хора  се присъединиха към акцията и събраха 120 чувала с отпадъци. Боклуците бяха извозени до регламентирано сметище от камион, изпратен за целта от община Стамболийски. Доброволците изнесоха обувки, кабели, шишета, автомобилни гуми и всякакви други битови отпадъци.
Полагане на първите фиданки
Бяха положени в земята първите фиданки от източен чинар и бряст. Това са „контейнерни“ фиданки, чийто корени се намират в субтрат. Това им осигурява по-добро прихващане и дава по-голям шанс на растенията. Все още е рано да бъдат засадени фиданките с открита коренова система. Специалистите ще следят тяхното развитие и когато листата им опадат – знак, че са навлезли в състояние на покой – ще бъдат транспортирани до мястото за залесяване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.