1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕК ни изпраща ново писмо за нерегламентирани заменки

ЕК ни изпраща ново писмо за нерегламентирани заменки

Става въпрос за 3470 хектара по Черноморието

Дирекция "Конкуренция" в Европейската комисия (ЕК) е изпратила на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ново уведомително писмо за заведена преписка заради нерегламентирани замени на земеделски площи, съобщи министър Мирослав Найденов, предаде news.bg. Става въпрос за 3470 хектара по Черноморието, преписката  е свързана с жалба от неправителствени организации, която е получена в ЕК през февруари.

От ЕК ни предупреждават, че България може да бъде санкционирана, ако заменките на тези земи се окажат нерегламентирана държавна помощ, каза Найденов Той уточни, че замените са направени в периода 2001-2009 г., но България може да бъде санкционирана само онези, направени след 2007 г., от когато е член на ЕС. Засега обаче не е ясно каква част от тези земи са заменени след 2007 г. и на колко от тях е сменено предназначението. Това което следва е отново наемане на адвокати, на юристи, изтъкна земеделският министър. Той каза още, че днес страната ни е изпратила на ЕК становището си за извършените замени на гори, в което се казва, че според България заменките не са държавна помощ, а престъпление.

Казусът със земеделски земи по Черноморието е идентичен с казуса за заменки на гори, е казала за агенция "Фокус" Десислава Танева, председател на земеделската комисия към Народното събрание.  Танева е обяснила, че е направена замяна на земеделски земи от вътрешността на страната или земи, които не са атрактивни, за такива по Черноморието, които са подходящи за строеж или за промяна на предназначението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.