1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕК стартира наказателно дело срещу България заради горските заменки

ЕК стартира наказателно дело срещу България заради горските заменки

Това е съобщил министър Найденов на редовното правителствено заседание, проведено в сряда

Европейската комисия стартира наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменените гори по време на мандата на предходното правителство. Това е съобщил министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на редовното правителствено заседание, проведено в сряда.

"Близо две години нашето правителство опитваше с доводи да избегне тази тежка наказателна процедура. За съжаление тя вече е факт и изходът не се знае какъв ще бъде", казва министърът на колегите си.

В отговор на въпрос на премиера Борисов колко пари ще трябва да плати страната, Найденов отговаря, че България може да бъде осъдена да възстановява средства в размер на милиарди. Причината е, че се вземат за база оценките предимно на неправителствени организации и те варират между 2 и 8 млрд. По думите на Найденов големият проблем е, че това е дело, което стартира срещу горските заменки, а мащабът на земеделските заменки е в пъти по-голям.

За тях в Брюксел тече предварителна процедура. Преди два дни от Европейската комисия съобщиха, че очакват до 16 октомври отговор от България по разследването, свързано със замените на гори и земи от 2006 г. до въвеждането на мораториума по тези сделки през 2009 г.

В проверката е установено, че замените са били осъществявани по цени от наредба, които са се различавали от пазарните стойности на имотите с около 90%. Ако бъде установено нарушение на европейското право, ЕК ще изиска новите собственици на държавни земи да възстановят на българския бюджет разликите между стойността на сделката и реалната стойност на конкретния имот.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.