1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Експерти ще обменят опит за опазването на есетровите риби в река Дунав

Експерти ще обменят опит за опазването на есетровите риби в река Дунав

България и Румъния са единствените страни в ЕС, в които все още има жизнеспособни диви популации

На 25-ти и 26-ти февруари в София български и международни експерти ще се срещнат с представители на Агенция „Митници“, Районни инспекции по околната среда и водите, Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури и Гранична полиция, за да обменят опит за опазването на есетровите риби в Дунав. Ще бъдат обсъдени опасностите за есетровите риби и как да бъдат контролирани каналите за незаконна търговия с есетрови продукти.

“Есетрите имат богато минало – от нас зависи да имат и бъдеще“, каза Юта Ярл, консервационен експерт във WWF.“ Върху България и Румъния пада голяма отговорност – те са единствените страни в ЕС, в които все още има жизнеспособни диви популации на есетрови риби. Затова тяхната защита трябва да се прилага много внимателно“.

Хайверът от есетрови риби се търгува на изключително висока цена. Заради свръхулов популациите на есетри в Дунава са силно намалели. Пет от шестте местни вида есетрови риби са критично застрашени. Шестият вид се предполага, че вече е изчезнал. България и Румъния въвеждат временни забрани за улова на есетри, за да дадат възможност на популациите да се възстановят. За съжаление обаче, незаконната търговия с хайвер продължава да е основен проблем за оцеляването на дивите есетри в Дунав.

„В долното си течение Дунав е последната истинска голяма европейска река, която тече свободно към морето, без да е накъсана от язовири или други хидротехнически съоръжения. Есетровите риби са символ на истинската река. Ако не запазим есетровите риби, в голяма степен ще загубим Дунав“, каза Иван Христов, координатор на програма „Вода“ на WWF България.

„Въпреки че популациите на тези риби са критично намалели те все още имат шанс да се възстановят и отново да се превърнат в значим ресурс. Те са мерило за това дали сме успели да опазим реката или сме я превърнали в транспортен коридор номер Х“, добави той.

 „Националните власти са изправени пред огромно предизвикателство да осигурят оцеляването на есетрите, тяхната работа трябва да бъде подкрепяна и да се отделят повече ресурси, за да се прилагат всички мерки за борба с бракониерството и незаконната търговия. Нещо повече, спасяването на тези риби не е само запазване на един рядък вид, но и на един важен източник на доходи за бъдещите поколения“, заяви още Ярл.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.