1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ГОРСКИТЕ ПЛОДОВЕ

ГОРСКИТЕ ПЛОДОВЕ

Знаете ли, че лисиците също обичат да си хапват череши?

Кой не обича да си похапва плодове? Всички обичаме, нали? Какво по-хубаво от това да отидеш при баба и дядо на село, да се покатериш на черешата и да си хапваш сладко, сладко! Е, и животните в гората също обичат, затова днес ще си говорим за ГОРСКИТЕ ПЛОДОВЕ.

Едни от любимите плодове на горските обитатели са черешите. Обикновената (дива) череша в България се среща разпръснато като единично дърво в смесените широколистни и широколистно-иглолистните гори докъм 1000-1200 м н.в. Издържа на студ, но обича светлината и топлината. Достига до 30 м височина и около 60 см диаметър на стъблото. Цъфти красиво с едри бели цветове през април-май едновременно с появата на младите листенца. 

Плодовете узряват през юни-юли и са тъмночервени, сочни, сладки или леко горчиви.

Знаете ли, че лисиците също обичат да си хапват череши?

Боровинки – В България са разпространени 4 вида боровинки, от които най-често срещаните и използвани са Черната и Червената боровинка, една от любимите храни на мечката.

Черната боровинка е дребно листопадно храстче с височина между 10-40 см, (листата падат през есента, а през пролетта порастват нови). Среща се в иглолистни и по-рядко в широколистни гори между 900 и 2000 м н.в. Листата са меки, светло зелени, ситно назъбени по краищата. Плодовете са дребни синкаво черни, сладки.

Червената боровинка е дребно вечнозелено храстче, високо до 30 см (листата не падат, а остават зелени през зимата). Среща се в иглолистните гори от 700 до 2000 м надморска височина. Листата са твърди, тъмно зелени и лъскави отгоре, а отдолу с червеникави точици. Плодовете са  червени, твърди, кисело-сладки.

Предпочитана храна за различни видове горски гризачи, птици и насекоми са орехите и лешниците. Вкусна и питателна храна както за хората, така и за катеричките.

В България ОРЕХЪТ е широко разпространен като културно и подивяло дърво из цялата страна докъм 1300 м н.в. Орехите съдържат редица ценни хранителни вещества, като белтъчини, мазнини, минерални соли и витамини от групата В и С.

Храстът, на който растат лешниците, се нарича ЛЕСКА. Всъщност тя може да стане и малко дърво с височина до 9 м, но това се случва по-рядко. Среща се почти от морското равнище до 1800 м н.в. Лешниците също са много витаминозни и вкусни.

Ето, че вече знаете кои са най-често срещаните горскоплодни дървесни и храстови видове в горите. При провеждане на сечите лесовъдите ги запазват, защото са от голямо значение за поддържане на биоразнообразието в горските екосистеми, осигурявайки храна на множество горски обитатели. Катериците, например, разнасят орехите и лешниците из гората и по този начин ги посяват на различни места. Понякога леската пречи за нормалното развитие на младите дръвчета на черния бор и трябва да бъде отстранявана, за да може те да укрепнат и да станат силни.


Материалът е част от поредицата интересни факти за гората и природата, за популярни и не толкова популярни растения и животни, обитаващи нашите гори. 

Изпълнителна агенция по горите стартира информационно-образователна инициатива „Учим и знаем за българската гора“, ориентирана към ученици от трети до шести клас.   

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.