1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Изграждат рибовъдна ферма на язовир “Танова Могила”

Изграждат рибовъдна ферма на язовир “Танова Могила”

Инвестицията е за над 1 млн. лева

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и компания „EКО-ХИДРО-90” ООД от гр. Пазарджик подписаха днес, 22 юни, договор за изграждане на садкова инсталация за отглеждане на шаран и сом и наземна база за отглеждане на бяла риба и есетра в акваторията на язовир „Танова Могила”, с. Овчеполци, община Пазарджик.

Предвидените дейности са по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Инвестицията по проекта е на стойност 1 019 372 лв. Одобрената безвъзмездна финансова помощ съгласно подписания договор е в размер на 611 623 лв.

От „EКО-ХИДРО-90” ООД ще използват най-съвременната технология за изкуствено отглеждане на търсените от потребителите видове риби и интензивно отглеждане на риба в садки. Плаващите мрежени клетки се организират и монтират в така наречените ферми за аквакултури в садки (садкови установки, инсталации).      

                                                                                                                                                         В производствена програма за 10 години бенефициентът е предвидил годишно производство на 19 тона шаран, 29 тона сом, 5 тона бяла риба и 10 тона есетра.

Срокът за изпълнение на проекта е девет месеца. Със стартиране на производството от „EКО-ХИДРО-90” ООД ще разкрият шест нови работни места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.