Кои са вековните гори в България ще научите от викторината на ИАГ - „Учим и знаем за българската гора“

В миналото на старите дървета е отдавана особена почит

България е страна, която може да се гордее с богатство от вековни, дори хилядолетни дървета. Единични дървета или запазени участъци от гората на преклонна възраст се срещат в нашите планини и по-рядко в равнинните части на страната. В миналото на старите дървета е отдавана особена почит. Много често големи дъбови дървета са използвани като светилища и оброчища. Не случайно единични такива екземпляри се срещат край параклиси, черкви  и манастири.

Най-старото дърво в България е Гранитският дъб. Това е летен дъб, който се намира до село Гранит, област Стара Загора. Установено е, че дървото е на 1675 години. Това означава, че фиданката е поникнала преди възникването на българската държава. Предполага се дори, че е и най-старото дърво в Европа. На височина достига 23.4 метра, а обиколката му е цели 7.5 метра. От дървото е останал един единствен жив клон, който и до днес дава жълъди.

От представителите на иглолистните видове най-старото измерено дърво в България е Байкушевата мура. То е от вида черна мура. Носи името на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897 година открива и описва този екземпляр. Възрастта му е около 1300 години. Височината на дървото е 26 метра, а обиколката почти същата като на Гранитския дъб – 7,8 метра. Байкушевата мура се намира в планината Пирин, над град Банско, по пътя за хижа Вихрен на 1300 метра надморска височина.

В нашата страна е изготвен Регистър на вековните дървета в България, които се обявяват за защитени по Закона за биологичното разнообразие. В България са защитени над 2 000 вековни дървета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.