1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Конкурс за предотвратяване престъпленията срещу дивата природа стартират от ИАГ и БДЗП

Конкурс за предотвратяване престъпленията срещу дивата природа стартират от ИАГ и БДЗП

Престъпленията срещу дивата природа са проблем, на който до скоро не е обръщано необходимото внимание

Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обявиха конкурс с награди за всеки, който спомогне разкриването на престъпления срещу дивата природа.

Престъпленията срещу дивата природа са проблем, на който до скоро не е обръщано необходимото внимание. Въпреки, че много диви видове са защитени от международни конвенции като CITES (Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна) както и от Европейското и Българското законодателство, в последните няколко години се оказва, че в следствие на подобни престъпления световно застрашени видове са вече на прага на изчезването. Такъв пример за България е ловният сокол.

Примери за престъпления срещу дивата природа са незаконното залавяне на животни от дивата природа и отглеждането им в плен, ограбване на гнезда, яйца и малки от дивата природа; трафик и търговия със защитени видове; използване на незаконни методи за лов с примамки и отрови; бракониерски острел; незаконно препариране и др. Всички тези деяния са сериозни престъпления, които се санкционират строго от закона. Според Наказателния кодекс на Република България този, който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени вид  от дивата флора или фауна без необходимото за това разрешение и в зависимост от обстоятелствата, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба между 2 000  и 20 000 лева и с компенсиране на нанесените щети.

Всеки желаещ може да направи номинация в кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“ като номинира себе си, колега или познат. Необходимо е да изпрати кратко описание на извършеното престъпление и действията, които е предприел то да бъде предотвратено или разкрито. Документи показващи развитието на случая като снимки, кореспонденция с институции и др., е важно да се приложат, тъй като те удостоверяват действията предприети от кандидата.

Условията за участие могат да бъдат видяни на сайта на БЗДП. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на интернет страниците на ИАГ и БДЗП не по-късно от 5 декември 2014 г. За печелившите е предвидена парична нагрaда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.