Над 60 пожара са възникнали за месец в горски територии

Локализираният вчера сутринта пожар край хасковското село Брягово, община Хасково отново се е възобновил

За последния месец поради човешка небрежност, високите температури и вятъра в горските територии в страната са възникнали 62 пожара на обща площ близо 6 700 дка. 4 700 дка от тях са в широколистни гори.
Нов пожар, възникнал днес по обед  в землището на село  Розино, община Карлово на територията на Държавно горско стопанство - Клисура, е преминал върхово и е обхванал иглолистна култура, предимно от черен бор. На място с огнената стихия се борят екип на Регионална дирекция по горите – Пловдив, целия наличен състав на стопанството и служители на Пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН). Теренът е пресечен и е наличен вятър. Засегнатата площ до момента е около 100 дка.
 
Локализираният вчера сутринта пожар край хасковското село Брягово, община Хасково отново се е възобновил. Три дни служители на Пожарна безопасност и защита на населението, екип от Регионална дирекция по горите - Пловдив, служители от държавните горски стопанства и военнослужещи гасиха огъня в труднодостъпна местност, намираща се на територията на Държавно горско стопанство - Маджарово. Пожарът с периметър от 9 километра обхвана площ от 3500 декара. За сега няма засегнати нови площи. На място се извършват действия по локализирането му.
 
През почивните дни е възникнал пожар в землището на село Ломница, намиращо се на територията на Държавно горско стопанство – Кюстендил. Към момента той отново е възобновен и е прераснал върхово. Засегнатата площ е около 100 дка, като на място са служители на стопанството и ПБЗН. В стопанството има още два пожара, които към момента са засегнали треви и храсти в близост до горски територии в землищата на селата Габрешевци и Полска Скакавица. 
Изпълнителна агенция по горите призовава гражданите да бъдат отговорни и бдителни, да спазват противопожарните мерки. Лице забелязало пожар незабавно следва да подаде сигнал на телефон 112.
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.