1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Наказателното дело срещу бившия шеф на Агенцията по рибарство в Габрово е отложено

Наказателното дело срещу бившия шеф на Агенцията по рибарство в Габрово е отложено

Ново заседание бе насрочено за януари идната година

Предвиденото за два дни съдебно заседание по наказателно дело срещу четирима габровци, единият от които е бившият шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури, се отложи за втори път. Заседанието по делото започна на 17 ноември. Направена бе очна ставка между двама свидетели заради противоречиви показания, изслушани бяха свидетели и вещи лица. Един от свидетелите обаче не се яви, а и съдът допусна допълнителна задача спрямо счетоводната експертиза.

Ново заседание бе насрочено през януари, което също се предвижда да продължи два дни. Окръжната прокуратура в Габрово изправи на подсъдимата скамейка П.Х. за това, че от 2003 г. до 2008 г., приел подкуп за 4 070 лв. от шест лица, извършвали риболов във водоеми, контролирани от ведомството в нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите. Той е приел и риба за 980 лв., за да упражни влияние на длъжностни лица от други звена на агенцията за да не санкционират бракониер, извършвал улов на риба. Като началник на териториалното звено на агенцията е образувал и ръководил организирана престъпна група с участието на другите двама подсъдими И.Л. и И.И, като извършвали незаконен улов в местни водоеми, а го декларирали като стопански риболов на р. Дунав. Представяли документи с невярно съдържание и продавали незаконния улов в магазини за риба в Габрово. Четвъртото обвинение към подсъдимия е за това, че позволявайки бракониерски улов, е създал предпоставки да настъпят немаловажни вредни последици за развитие на рибните ресурси, опазването на биологичното равновесие във водните басейни и развитието на любителския риболов във водоемите.

Останалите двама подсъдими по делото са обвинени за участие в престъпна група, бракониерски риболов, документи с невярно съдържание и за улов на близо 5 тона риба в Казанлък, количество, което надхвърля нормата за спортен риболов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.