1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Неправителствени организации ще вземат участие в решаването на казуса със заменените гори

Неправителствени организации ще вземат участие в решаването на казуса със заменените гори

Обсъжда се предложение за налагане на мораториум върху разпоредителни сделки със замените земеделски имоти

Членове на неправителствени природозащитни организации ще бъдат включени в работната група към Министерство на земеделието и храните по казусът със замените на държавни гори и земи. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща при премиера Бойко Борисов с представители на Коалиция „За да остане природа в България”. Те са се обединили около целта  да се търси механизъм държавата да получи това, с което е била ощетена при замените и виновните за това да бъдат подведени под отговорност.

Обсъжда се и предложение за налагане на мораториум върху разпоредителни сделки със замените земеделски имоти, съобщи министърът. „Единодушни сме, че това е най-голямата кражба, която се е случила по време на прехода и наистина не искаме да се стигне до там, всички ние да платим солидарно за това, че някои са се облагодетелствали, защото тройната коалиция са управлявали този процес и избирателно са подбирали хората, които да получават тези замени”, добави д-р Найденов.

Свилен Овчаров, доброволец в Коалиция „За да остане природа в България” обясни, че според правилата за държавна помощ на ЕК, България няма да плати автоматично глоба на ЕК, дори и да се констатира държавна помощ. „На нас ще ни се даде срок, за да върнем незаконно дадената държавната помощ или пари до пазарната стойност на съответните земеделски имоти. Ако това се направи в срок, глобата ще бъде незначителна или никаква. Тя е кратна на невърнатата незаконна държавна помощ”, каза адвокатът.

Министър Найденов информира, че от проверките досега е констатирано, че при част от сделките са заменяни неравностойни гори и при тези случаи може да се стигне до разваляне на сделката. Според него обаче всяка замяна трябва да бъде гледана поотделно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.