1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ОДБХ-Пазарджик бракува 30 кг месо от глиган, заразено с трихинелоза

ОДБХ-Пазарджик бракува 30 кг месо от глиган, заразено с трихинелоза

Месото е иззето от ловна дружинка в град Панагюрище

Инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик бракуваха 30 килограма месо от дива свиня, което е дало положителна проба за наличието на трихинелоза. Това каза за радио „Фокус” инж. Антоанета Копривщенова, експерт в дирекцията. Месото е иззето от ловна дружинка в град Панагюрище.

Това е първият случай на заразено с трихинелоза месо за този сезон в региона. В конкретния случай сме иззели месото от всички ловци, тъй като те са си го разделили. Ловците са подписали декларации, че предават цялото налично количество от заразеното месо и че не са консумирали от него. Те трябва задължително при отстрел на диви животни да изпращат проби от месото за изследване при нас, каза също Копривщенова. Освен това се изпращат и вътрешни органи от прасетата за изследване за наличие на заболяването чума по свинете.

"При констатация на такава зараза - от трихинела или чума, месото се унищожава като се изпраща в екарисаж. Препоръката ни към ловците е задължително да се изследва месото от отстреляните животни за наличието на трихинелоза и докато не са излезли резултатите от изследванията да не го консумират", каза също Копривщенова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.