1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Още 11 дървета в ПП „Странджа“са обявени за вековни

Още 11 дървета в ПП „Странджа“са обявени за вековни

Снимка:

Горите на парка заемат над четири пети от неговата площ

Още 11 дървета, растящи на територията на Природен парк (ПП) „Странджа“ са обявени за вековни. Шест от тях се намират на територията на Държавно горско стопанство (ДГС) - Малко Търново, четири са в ДГС - Звездец и Държавно ловно стопанство - Граматиково и едно в горите на ДГС - Кости.

Старите дървета са на възраст от 150  до около 600 години. 

вековни дървета

Още 11 дървета в ПП „Странджа“са обявени за вековни

Пет от тях са от вида странджански дъб (Quercus hartwissiana Steven), който е известен още като лъжник. Това наименование дъба получава заради неговата прилика с други видове дъб – по листата прилича на източния горун, по кората – на цера, а по жълъдите – на летния дъб. Лъжникът е смятан за родоначалник на всички видове дъбове в Европа и е разпространен единствено на територията на парка.

Останалите са: два броя от вида цер (Quercus cerris) и по едно: обикновен габър (Carpinus betulus L.), източен бук (Fagus orientalis), благун (Quercus frainetto) и зимен дъб (Quercus petraea).

вековни дървета

Още 11 дървета в ПП „Странджа“са обявени за вековни

Горите на парка заемат над четири пети от неговата площ. В най-голямата защитена територия в България вековните гори са 30% от горските насаждения и това е много повече от средното за страната. Естествените масиви от стари гори – зелените великани на Странджа, са най-ценните консервационно значими местообитания.

Първоначално бяха обявени 17 вековни дървета - 16 дъба и 1 бук, като най-старото от тях се намира в село Забернево и е близо 1000-годишен дъб благун.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.