1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Първото държавно лесничейство в Тетевен отбеляза 120-годишен юбилей

Първото държавно лесничейство в Тетевен отбеляза 120-годишен юбилей

Югозападното държавно предприятие е създадено в далечната 1898 г.

120 години от създаването на първото държавно лесничейство в Тетевенския край бяха отбелязани празнично в последния ден на октомври. Едно от най-старите териториални поделения на Югозападното държавно предприятие е създадено в далечната 1898 г. Началото е свързано с необходимостта от охрана на горите, като мярка срещу безконтролното им изсичане и нерационално ползване, посочи директорът на „ДГС Тетевен” инж. Драгомир Дичев. Той припомни някои от силните моменти в дългогодишната история и традиции на стопанството, което неведнъж е обявявано за национален първенец. Заслужен принос за добрите резултати през годините имат всички работили и работещи в него, голяма част от които многократно са отличавани в регионални и национални състезания.

Честването на годишнината започна с откриването на юбилейна паметна плоча на Административната сграда на ,,ДГС Тетевен“. След това бяха наградени малките художници от Начално училище „Хаджи Генчо”, участвали в конкурса за рисунка на тема: ,,Гората – нашето зелено богатство“. Празникът продължи със засаждане на дръвчета пред сградата на стопанството и на площада в Тетевен. ,,Хубава си, моя горо“ и децата от Детски танцов състав ,,Пъстроцвет“ направиха тържеството още по–вълнуващо.

Сред официалните гости на 120-годишния юбилей на „ДГС Тетевен“ бяха кметовете на общините Тетевен и Ябланица - д-р Мадлена Бояджиева и инж. Иван Цаков, зам.-областният управител на Ловеч Бойко Пъдарски, инж. Ваня Каменова – член на УС на ЮЗДП, инж. Николай Пиронков от ИАГ, директорът на РДГ Ловеч инж. Павли Богдански, зам.-председателят на Съюза на лесовъдите в България инж. Иван Янев, представители на местни партньорски организации и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.