1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Петима ловци от Благоевградско се заразиха с трихинелоза

Петима ловци от Благоевградско се заразиха с трихинелоза

Те са настанени в болница след консумация на суджуци от дивечово месо

Петима ловци се заразиха с трихинелоза, след консумация на суджуци от дивечово месо. Случаят е регистриран в дружинката на село Брежани. Предполага се, че авджиите са се заразили от консумация на сурови суджуци, без да са претърпели термична обработка. Състоянието на пострадалите засега е стабилно.

Благой Стефанов, кмет на Брежани:

"Нямаме хора в тежко състояние, лекуват се в домашни условия, направени са изследвания на много от хората, дори и в момента продължават хора да се изследват, които имат съмнение и притеснение, че са консумирали от това заразено месо. Те не са само ловци, има членове на техни семейства, има приятели, така че общо взето са всички местни".

Ловджийте от местната дружинка не пожелаха да застанат пред камера, по думите им обаче месото е било изследвано. Практика е месото от дивите свине да бъде направено на суджук и на луканка и на всички е известно, че по този начин вътре паразитът остава жив, той не минава термична обработка и след това, когато го консумират хората в суров вид се заразяват, допълни кметът. Опасността за здравето е голяма, защото признаците на трихинелата наподобяват грипоподобните.

д-р Дафинка Иванова, Българска агенция по безопасност на храните

"Мускулни болки, висока температура, може да се получи световъртеж, отпадналост. Тези трихинели по кръвен път могат да се разнесат, да стигнат до очите, до мозъка и са много тежки случаите, ако не се открие навреме".  

По данни на БАБХ до момента са заразени петима души. Всички контактни лица, които са над десет души също ще бъдат изследвани.

Автор: Светлин Кърпачев


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.