1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Правителството и община Бургас в спор заради ИАРА

Правителството и община Бургас в спор заради ИАРА

Решението ведомството да бъде в крайморския град бе на Министерския съвет от 2012 г., но няма да бъде изпълнено

Бургаският кмет Димитър Николов е изпратил писмо до министъра на земеделието и храните Димитър Греков, в което настоява да бъде преразгледано решението на правителството Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да не бъде преместена в Бургас.

В Бургас от месеци стои празна обновената сграда, която е предвидена за агенцията, където бе извършен ремонт за 150 хил. лв. Решението ведомството да бъде в крайморския град бе на Министерския съвет от 2012 г., но няма да бъде изпълнено.

"От свое име, от името на бургазлии и на всички жители на Бургаски регион, настоявам да бъде преразгледано решението за спиране на процедурата за преместване на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в нашия град. Чувстваме се крайно разочаровани от това своеобразно вето, за което научихме вчера”, се казва в писмото, разпространено от пресцентъра на община Бургас, пише БТА.

"Вярвам, че не е късно решението Ви да бъде преразгледано и излагам пред Вас няколко основни аргумента в подкрепа на проекта за преместване на ИАРА в Бургас, които сме обявявали нееднократно. Факт е, че най-големи количества риба, според разрешените квоти, се добиват именно по Южното Черноморие, чиято своеобразна столица е нашият град.

Вече има подготвена сграда с перфектна локация, където да бъдат настанени служителите на Агенцията. Имаме традиции в управлението на тази структура, тъй като до 2000 г. Държавната инспекция по рибарство е разположено в Бургас, откъдето координира дейността в страната.

След това структурата е преименувана на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и преместена в град София. Единственото средно училище в България, което обучава по специалността „Промишлен риболов и аквакултури”, е Техникумът по морски и океански риболов „Св. Николай” в град Бургас.

На територията на област Бургас са издадени над 1500 разрешителни за извършване на стопански риболов, което е 1/3 от общия брой за страната. В областта са регистрирани най-много пристанища, рибовъдни стопанства, както и над 50% от общия брой риболовни кораби за страната.

„Бургаските риболовни лодки и кораби осигуряват 70% от националния улов на риба. На територията на Бургаска област са регистрирани 262 вътрешни водоема – най-голям брой от всички области в страната. По-голяма част от българските рибопреработвателни предприятия са разположени в Бургаска област”, завършва писмото си кметът Димитър Николов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.