1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Природозащитници предлагат 16 конкретни мерки за спиране на злоупотребите в горите

Природозащитници предлагат 16 конкретни мерки за спиране на злоупотребите в горите

Реакцията е по повод предстоящите поправки в Закона за горите

16 мерки срещу незаконната горска сеч предлагат на кабинета от Коалиция "За да остане природа в България". Реакцията е по повод предстоящите поправки в Закона за горите, които да ограничат нерегламентирания дърводобив. Правителството обмисля да бъде отменен мораториумът върху износа на дръвесина.

Според екоактивистите, предложените от управляващите мерки са навременни, но се правят, без да се промени цялостната философия на Закона за горите. Проектопромените на правителството засягат опазването на гори върху земеделски земи, подобряване на контрола върху транспорта и складирането на добитата дървесина чрез използването на GPS-устройства и видео-камери за наблюдение. Също: повишаване на изискванията за придобиване на правоспособност от лицензираните лесовъди и търговците, извършващи дейности в горските територии.

Според природозащитниците обаче, мерките няма да доведат до съществено подобрение в управлението на горите, заради високото ниво на корупция в сектора и размитата отговорност на участниците в дърводобивния процес. Затова едно от исканията на екозащитниците е Законът за горите да ограничи експорта на незаконна дървесина, като се разреши единствено на държавните горски предприятия да изнасят необработена, която е добита от държавните гори. Според коалицията, за да се спре бракониерството е необходимо да се забрани дърводобивът извън работно време и контролните органи да имат правото да конфискуват всички средства, използвани за незаконен добив, независимо от собствеността. И още - задължително трябва да се премахне използването на хартиените превозни билети, които позволяват голям спектър от манипулации и на практика са основно средство за "узаконяване" на произхода на незаконно добитата дървесина в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.